Wat te doen bij hoofdluis.

Iedereen kan hoofdluis krijgen. Kinderen of ouders schamen zich er soms voor en durven het aan niemand te vertellen. Dat is jammer want het wordt dan veel te laat ontdekt,waardoor andere kinderen ook hoofdluis kunnen krijgen.
Luizen kunnen niet springen of vliegen, ze kunnen alleen lopen. Besmetting kan dus alleen via direct contact. Dat verklaart waarom jonge kinderen vaker hoofdluis hebben dan oudere kinderen of volwassenen: jonge kinderen zitten vaak dichter bij elkaar, kroelen meer met elkaar enz.
Besmetting met hoofdluis heeft absoluut niets te maken met een gebrek aan hygiëne. Integendeel, hoofdluizen lijken een voorkeur te hebben voor een schone hoofdhuid!
Een besmetting met hoofdluis komt vaak voor. Op zichzelf is de hoofdluis een onschuldig beestje dat geen ernstige ziekten veroorzaakt. Wel kan het vervelende klachten geven. Als een besmetting met hoofdluis niet behandeld wordt kan deze zich razendsnel verspreiden.

Wat is het?

Een hoofdluis is een insect van 2-3 mm. groot. Hij leeft van bloed dat hij een paar maal per dag uit de hoofdhuid opzuigt. Luizen leggen na ongeveer 8 dagen eitjes in het hoofdhaar, dit worden de neten genoemd.
De hoofdluis kiest voor het leggen van haar neten de warmste plekjes: achter de oren, in de nek, onder het elastiek van vlechten of staarten, onder de pony. De neten komen na 6 tot 8 dagen uit. Na 7 tot 10 dagen zijn de jonge luizen volwassen en gaan zij op hun beurt weer neten leggen.

Hoe ontdek je dat je hoofdluis hebt?

De volgende verschijnselen kunnen zich voordoen:

  • Jeuk op het hoofd: dit wordt veroorzaakt door het zuigen van bloed door de luizen;
  • Kleine grijs of bruin gekleurde beestjes in het hoofdhaar of op de hoofdhuid;
  • Kleine wit/grijze bolletjes (de neten), per stuk vastgeplakt aan een haar, dicht bij de hoofdhuid.
  • Zand of roos zit los op de hoofdhuid, neten kleven vast aan de haren.

Wat kun je eraan doen?

  • Kijk iedereen in huis na op hoofdluis en vergeet uzelf niet.
  • Behandel iedereen die luizen of neten heeft tegelijkertijd met een hoofdluisbestrijdingsmiddel. Bij alle hoofdluisbestrijdingsmiddelen is het belangrijk de behandeling na 1 week met hetzelfde product te herhalen! (Dit geldt voor alle producten, ook al staat dit niet of anders in de bijsluiter!) Het is raadzaam om tijdens de behandeling zwemles over te slaan. Chloor deactiveert het antiluizenmiddel.
  • Kam elke dag de haren met een luizenkam of stofkam. Het is aan te bevelen door te gaan met kammen totdat minstens 14 dagen geen luizen meer gevonden zijn. Verdeel het haar in plukjes en kam deze plukjes goed door. Leg er een witte sloop of papier onder zodat u eventuele luizen goed kunt zien. Als u een plukje gekamd heeft, houd het dan apart van de ongekamde delen.
  • U kunt een gaasje over de kam doen, de kam wordt minder vies en is gemakkelijker te reinigen. Het is belangrijk de gebruikte kammen dagelijks goed schoon te maken en ze te ontsmetten met 70% alcohol of een uur laten weken in puur hoofdluisbestrijdingsmiddel of ze in de vaatwasser (60 graden) te wassen of 30 minuten in een hete droger te doen.
  • Was het beddengoed, pyjama’s, knuffels, mutsen, sjaals, jassen en dergelijke op minimaal 60 graden. Vergeet ook haarlinten, elastiekjes en ook barbies niet.
  • Moeilijk wasbare materialen één week opbergen in een goed afgesloten plastic zak. Deze na afloop goed luchten en uitborstelen.
  • Zuig en borstel de meubels, matrassen, autostoelen en vloerkleden grondig schoon en gooi de stofzuigerzak vervolgens weg.
  • Meld op school dat uw kind hoofdluis heeft. Zo kunnen andere ouders tijdig geïnformeerd worden.
  • Het is van belang alle handelingen op één dag te verrichten om verdere besmettingen te voorkomen.
  • Het reinigen van kleding, beddengoed, speelgoed e.d. is geen richtlijn van de GGD meer, maar wij als Kriebelbrigade adviseren deze maatregelen (bij levende luizen) nog wel uit te voeren.

Hoe kun je de kans op besmetting verkleinen?

De kans op besmetting kunt u proberen te verkleinen:

  • Hang jassen niet te dicht bij elkaar of stop ze in een plastic tas of luizencape. Ouders worden geadviseerd een luizencape aan te schaffen bij de Rivas.
  • Gebruik niet elkaars muts, sjaal, hoofdkussen, kam of borstel (bijvoorbeeld na het schoolzwemmen of gymnastiek).
  • Controleer de haren van kinderen regelmatig met een luizenkam.

Meer informatie

Als u vragen heeft of als ondanks alle inspanningen de luizen hardnekkig blijven terugkomen raadpleeg dan een medewerker van het jeugdteam van de GGD Zuid-Holland Zuid. Tel nr: 078-7708500

Klik hier om het hoofdluisprotocol te downloaden.
Klik hier om het instructiefilmpje van het RIVM te bekijken